Köra truck med B-körkort?

Behöver du utbildning för truckkort? Kanske har du råkat ut för att ni har mycket att göra på jobbet och du har precis börjat sommarjobba på lagret. Chefen frågar dig om du vill köra truck då fler pallar måste plockas fram fortare för att produktionen inte ska stanna av. Han frågar dig om du har B-körkort eller körkort för EU-moppe och du svarar att det har du. Vad bra, säger chefen, då ska jag be vår truckchaufför att visa dig hur du gör. Men, detta ska du absolut inte gå med på då ditt körkort dessvärre inte räcker till för att köra truck. Det som krävs för att få köra truck inomhus är ett utbildningsintyg (truckkort) och ett körtillstånd från din arbetsgivare.

Framföra truck på väg

Det är skillnad på behörighet om du ska köra truck utomhus på väg, då räcker det med behörighet AM eller traktorkort. Vad räknas då som en allmän väg? Definitionen på allmän väg är att det är staten eller kommunen som bär ansvaret för vägen. Då är nästa fråga, vad räknas då som icke allmän väg? Till exempel ett inhägnat område där ingen allmän trafik får köra, men för att det ska klassas som inhägnat område får inga personbilar eller lastbilar vistas för då räknas det inte som ett inhägnat område utan som väg och plötsligt är det allmänna trafikregler som gäller.

Utbildning för truckkort

En truck får bara köras av den som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att använda den säkert. Detta innebär i praktiken att du måste gå en specifik utbildning för att köra truck som utfärdar ett utbildningsintyg (truckkort) till dig. Tänk på att om du ska få lov att köra alla olika truckar som finns på din arbetsplats så måste du också praktisera att köra dessa truckar på utbildningen. Du kommer att få utbildning både teoretiskt och praktiskt för de truckar du behöver kunna köra.

Det är en klar fördel om du redan har kompetens som motsvarar körkort behörighet B, AM eller traktorkort innan du går utbildningen eftersom det är samma grundläggande trafikreglerna inne på arbetsplatsen som ute i samhället.